Hopp til hovedinnhold

Smerter i øvre del av ryggen og hvordan du kan lindre det

Smerter i øvre del av ryggen kan hindre deg i å gjøre det du er mest glad i. Ikke la smerter i øvre del av ryggen gå utover livskvaliteten. Finn den underliggende årsaken og ta tak i problemet slik at du kan leve livet fullt ut. Nedenfor finner du en liste over noen vanlige årsaker til smerter i øvre del av ryggen og forslag til hvordan du kan håndtere det.

Hva forårsaker smerter i øvre del av ryggen?

Ledd- eller skiveproblemer

Smerter i øvre del av ryggen kan forårsakes av skader eller svekkelse som skiveprolaps, ryggbrudd eller degenerativ skivesykdom. I tillegg kan irritasjon av leddene som forbinder ribbeina med ryggraden forårsake skade. En lege kan hjelpe deg med å avgjøre om det er ledd- og skiveproblemer som forårsaker smerter i øvre del av ryggen.

Muskelsmerter

Det er store muskelgrupper i øvre del av ryggen som forbinder skulderbladene, brystkassen og mer. Disse musklene er en vanlig kilde til ømhet for mange mennesker, og kan lett bli skadet eller overbelastet av mange typer aktiviteter. Selv om du ikke følger intense treningsøkter som kan gå ut over øvre del av ryggen, kan du ha mye spenning i skulderområdet, noe som kan føre til smerter i øvre del av ryggen. Ofte kan dårlig kroppsholdning irritere musklene i øvre del av ryggen, som å sitte lent over et bord eller sove på en seng uten støtte, eller bruke puter som er for faste eller for myke.

Hvem er mest utsatt for smerter i øvre del av ryggen?

Alle kan oppleve smerter i øvre del av ryggen, men idrettsutøvere har noe større sannsynlighet for å få skader i øvre del av ryggen og skuldrene. Selv om skulderskader vanligvis oppstår i leddene mellom skuldre og armer, er det også mulig å vri, belaste eller overbelaste de store muskelgruppene i øvre del av ryggen under intense øvelser som roing, fotball, bryting med mer.

Hvordan behandles smerter i øvre del av ryggen?

Massasje eller kaldt/varmt omslag

Hvis smertene i øvre del av ryggen er relativt milde, kan en god massasje gi god lindring. Du kan også prøve å bruke varmeputer og/eller isposer (det kan være veldig nyttig å bruke disse vekselvis) for å lindre muskelsmerter og opphovning. Reseptfrie smertestillende midler kan også hjelpe. Disse metodene alene vil ikke nødvendigvis løse de underliggende problemene som forårsaker smerter i øvre del av ryggen.

Fysioterapi og/eller operasjon

Hvis du har en bestemt tilstand, skade eller sykdom som forårsaker smerter i øvre del av ryggen, kan legen anbefale en operasjon etterfulgt av fysioterapi, eller kun fysioterapi. Fysioterapeuter kan hjelpe deg med å komme deg etter skader og svekkede ledd eller skiver, og forebygge skader ved å styrke øvre del av ryggen.

Fjerne stressfaktorer og skifte ut møbler som ikke gir tilstrekkelig støtte

Hvis du opplever mye stress, enten det er jobb eller du har et hektisk hjemmeliv, må du gjøre det du kan for å løse problemet. Vurder om en ny jobb eller ny stilling i bedriften kan bidra til å opprettholde en bedre balanse mellom jobb og fritid, eller bruk mer tid på egenpleie. For de fleste av oss lagres spenninger i øvre del av ryggen – rett under nakken og mellom skulderbladene. Redusert stressnivå er ikke bare med på å frigjøre denne spenningen, men også frigjøre deg fysisk og mentalt, slik at du kan være mer produktiv på jobben og nyte fritiden.

Smerter i øvre del av ryggen kan også forverres av skrivebordet, stolen eller andre møbler i hjemmet. Hvis du har problemer med å sove eller våkner med smerter i øvre del av ryggen, er det mye som tyder på at sengen er årsaken til dette. Du tilbringer omtrent en tredjedel av livet ditt i sengen – du skylder deg selv å undersøke og investere i en madrass som støtter kroppen og ryggraden i en naturlig, avslappet stilling for dyp og gjenoppbyggende søvn.

DUX-sengen er designet for å lindre alle typer ryggsmerter, inkludert smerter i øvre del av ryggen. Hvis du har smerter i øvre del av ryggen, kan det være lurt å se nærmere på DUX-puter og den nyskapende DUX Xleep-puten med innebygde mikrospiraler. Den kontinuerlige støtten fra DUX puter og madrasser kan bidra til at du slapper av og våkner helt uthvilt. Selv om du lider av smerter i øvre del av ryggen på grunn av en kronisk tilstand, kan trykkfri støtte fra DUX-sengen bidra til å lindre ryggsmerter og gi bedre søvn. DUX-sengen er tilgjengelig i  butikker over hele verden.

Relatert