Hopp til hovedinnhold

Innovativ komfort siden 1926

Nesten et århundre etter oppstarten fortsetter den svenske sengeprodusenten DUX å levere komfort med en kombinasjon av håndverk og innovasjon.

Tekst: Ben Thomas, Sleeper Magazine

Da den svenske sjokoladeprodusenten Efraim Ljung reiste på en forretningsreise til Chicago i 1924 visste han ikke at fokuset snart ville gå fra godteri til madrassproduksjon da han vendte tilbake til Malmø. Denne virksomheten drives i dag av hans fire oldebarn.

En morgen på hotellet i Chicago våknet Ljung – som hadde revmatisme og ofte hadde problemer med å sove – og følte seg oppkvikket etter en god natts søvn. Han ble overveldet av nysgjerrighet og brukte en pennekniv til å åpne madrassen og se hva som var inni den. Svaret var et nettverk av fleksible stålfjærer, og mens Ljung sydde stoffet forsiktig sammen, brente dette øyeblikket seg fast i minnet.

Oppmerksomheten beveget seg gradvis bort fra sjokolade og over til madrasser, og han begynte å eksperimentere med stålfjærer med varierende styrke og elastisitet. To år senere kom den første DUX-sengen noensinne, med et innovativt fjærsystem som reagerte både på trykk og vekt. Den samme komfortdrevne tilnærmingen ble senere brukt på møbler, og Ljungs sønn Erik brakte designene til svenske Bruno Mathsson til liv på 1960- og 70-tallet. Jetson og Pernilla 69 er blant møblene som fortsatt er med i dagens kolleksjon, og kanaliserer en særpreget skandinavisk stil.

Siden den gang har familien bygget videre på Efraims filosofi og ideer for å utvikle komfortable produkter med høy ytelse og lang levetid. «Kjernevisjonen har alltid vært å produsere det aller beste innen komfort og håndverk», sier fjerde generasjons administrerende direktør Henrik Ljung under en omvisning på fabrikken i Sösdala, der et lite team av håndverkere er travelt opptatt med å håndlage stoler og bord til hoteller og detaljhandel over hele verden. «Vi er stolte av våre gamle metoder», fortsetter Ljung. «Men det betyr slett ikke at vi ignorerer ny teknologi.»

Teknologien spiller en større rolle i Porto, der DUX har produsert senger og møbeltrekk i mer enn 30 år ved hjelp av CAD-programvare og CNC-maskiner, i tillegg til å klippe store mengder stoff for hånd. Denne kombinasjonen av tradisjoner og innovasjon har ført til lanseringen av bransjenyheter som en utskiftbar overmadrass og Pascal-systemet, som består av utskiftbare fjærkassetter slik at sengens fasthet kan justeres ved behov. Det patenterte systemet er oppkalt etter den franske matematikeren og vitenskapsmannen Blaise Pascal, og har fjærer tilpasset kroppens tre komfortsoner – skuldre, hofter og bein – der hver enkelt kan tilpasses ved hjelp av en myk, medium, fast eller ekstra fast kassett. For hoteller betyr dette ikke bare at sengene kan tilpasses individuelle gjester, men også at de varer lenger hvis fjærene blir slitt eller begynner å sige ettersom bare deler av systemet byttes ut i stedet for hele madrassen. «Vi har utviklet tilbudet vårt for å møte skiftende kundebehov», forklarer Ljung. «I dag fokuserer vi mer på bærekraft og miljøvern.»

DUX-produktenes komponentbaserte natur, sammen med materialene som brukes til å fremstille dem, underbygger ideen om å bevare planeten ved å skape et produkt som tåler tidens tann. Sengebunnene er for eksempel laget av tømmer fra Nord-Sverige, der bitre kalde vintre produserer saktevoksende, slitesterk furu, mens svensk stål, lateks fra ekte gummitre og bomull med høy trådtetthet brukes til det kontinuerlig spiraldesignet samt fylling og polstring av madrassene.

Slike detaljer, i tillegg til komforten og den personlige tilpasningen som tilbys i DUX-serien – fra den lavprofilerte DUX 1001 til den luksuriøse DUX Xclusive med ekstra justering av korsryggstøtten – har ført til en rekke prestisjefylte hotellprosjekter, inkludert Grand Hôtel Stockholm, samt boutique-eiendommer som The Audo i København og Pater Noster i hjemlandet Sverige, der gjestene kan slappe av under stjernene i en spesialtilpasset utendørsseng.

«Hotellsektoren er svært viktig for oss, og vi er stolte av samarbeidet,» sier Kevin Slade, sjef for Next Gen, som forteller at for 14 år siden åpnet konsernet også sitt eget hotell i Malmø for å få en bedre forståelse av hva det betyr å være operatør. I dag fungerer DUXIANA som en inkubator for ideer som hedrer fortiden, samtidig som de skaper fremtidens produkter. Noen av disse vil bli lansert i utgave 106. Hold deg oppdatert.

Les artikkelen her 

Relatert