Hopp til hovedinnhold

Våre designere

Bruno Mathsson

Med eksepsjonelt design og fokus på komfort og kvalitet, har Bruno Mathsson skapt møbelklassikere som nytes av generasjoner. Ingen har hatt større innvirkning på moderne svensk møbeldesign enn Mathsson.

Å sitte behagelig er en kunst, men det burde ikke være det. I stedet bør møbler lages slik at ikke er noen kunst å sitte i dem.

Bruno Mathsson

Historien om Bruno Mathsson

DET ER VANSKELIG Å TENKE SEG hvor svensk design ville vært i dag uten arkitekt og designer Bruno Mathsson. Mathsson regnes av mange som en av de største møbeldesignerne i det 20. århundre, og bidro til å skape svensk moderne stil og påvirket generasjoner av designere med vekt på komfort og kvalitet. Han ble født i byen Värnamo i 1907, og han valgte tidlig å følge sin store lidenskap. Han var en treningsentusiast og vinterbader som tilbrakte store deler av året utendørs i en spesialkonstruert seng. For å takle kulden hadde han på seg en pelslue som var fôret med silke. Hans kjærlighet til naturen har hatt direkte innflytelse på hans design. Han likte å bruke naturmaterialer som lin, skinn og tre. Du finner ikke mange rette vinkler i Mathssons design. I stedet var hans organiske kreasjoner nøye utformet for å passe til menneskekroppen. For å skape den perfekte kurven til for eksempel en stol satt han i en snøfonn og studerte formen som kroppen etterlot seg.

INTERAKSJONEN mellom møblene hans og menneskene som bruker dem, var viktig gjennom hele karrieren. Mathsson og Eric Ljung fra DUX møttes på 1950-tallet og ble gode venner. Mathsson og DUX startet et nært kreativt samarbeid på 1960- og 1970-tallet. Mathsson viet mye av tiden til forskning og utvikling. Han kalte det «sittemekanismen». Dette resulterte i møbler som var skapt med en kompromissløs dedikasjon til form og funksjon. Hos DUX har vi hatt æren av å produsere stolene Jetson, Pernilla, Karin og Ingrid siden 1969. I dag er de kjent over hele verden for sin eksepsjonelle eleganse og komfort. «Å sitte behagelig er en kunst, men det burde ikke være det. I stedet bør møbler lages slik at ikke er noen kunst å sitte i dem», sa Bruno Mathsson. Dette har resultert i en rekke ikoniske møbler som vil bli elsket i generasjoner.

1907
Bruno Mathsson blir født i Värnamo.

1930
Mathsson presenterer en barokkstol på en utstilling i Värnamo og får et stipend. Han bruker pengene på å reise til Stockholm, der han samler inspirasjon.

1937
Mathsson gjør sin internasjonale debut på den svenske paviljongen under Paris Expo. Begrepet Swedish Modern skapes.

1944
Mathsson designer Pernilla stolen, oppkalt etter journalist Pernilla Tunberger.

1948–49
Mathsson og kona Karin reiser til USA der de møter Charles og Ray Eames, Hans og Florence Knoll, Marcel Breuer og Frank Lloyd Wright.

1966
Jetson stolen produseres i et unikt design med skålformet sete.

1969
Karin stolen lanseres og blir en umiddelbar suksess.

1984
Bruno Mathsson Award etableres

DUX-møbler designet av Bruno Mathsson

Andre DUX-designere