Hopp til hovedinnhold

Søvnhygiene

En nylig utført studie av Maiken Nedergaard, co-director ved University of Rochester's Center for Translational Neuromedicine, har avdekket at det finnes et system som renser hjernen.

Studien, som er publisert i tidsskriftet Science, viser at hjernens unike vaskemetode – kalt glymfatisk system – primært er aktiv under søvn.

Lymfesystemet, som er ansvarlig for å kvitte seg med celleavfall i kroppen, strekker seg ikke ut til hjernen. I stedet pumper hjernen cerebrospinalvæske gjennom hjernevevet og sender avfall tilbake til sirkulasjonssystemet, der det til slutt kommer ut i blodet og til slutt leveren.

Det er svært viktig å fjerne avfall fra hjernen i rett tid. Hvis det akkumuleres eller blir liggende for lenge i kroppen, blir avfallet giftig, skadelig eller kan drepe celler. Hjernecellene er spesielt skjøre, og mange nevrologiske tilstander som Parkinsons, Huntingtons og ALS er forbundet med hjerneskade på grunn av metabolsk avfall. Sykdommen Alzheimers kjennetegnes for eksempel av en oppbygging av det metabolske avfallsproduktet beta-amyloid, som fører til demens.

Les hele studien

Relatert