Hopp til hovedinnhold

Smerter i midtryggen og hvordan man kan lindre det

Det kan være flere grunner til verking i thoraxregionen (øvre eller midtre del av ryggen).  Vanligvis er ikke smerter i midtryggen et resultat av et mer alvorlig problem i ryggraden. Smerter i midtryggen kan imidlertid forårsakes av en rekke daglige aktiviteter eller mer alvorlige tilstander eller sykdommer.  Se noen av de vanligste årsakene, risikofaktorene og behandlingene for smerter i midtryggen nedenfor.   

Hva forårsaker smerter i midtryggen?

Skade

Selv om vi prøver å unngå dem, er skader en av de vanligste årsakene til smerter i midtryggen. Skader kan være skiveprolaps, forstuinger eller mer alvorlige brudd. Thorax-ryggraden er svært sterk og elastisk, da den er bygget for å støtte overkroppen og indre organer. Hvis du har smerter i midtryggen, skyldes det sannsynligvis fysiske eller eksterne skader på denne delen av ryggen.

Tilstander eller sykdommer

Smerter i midtryggen kan også skyldes en rekke ulike tilstander eller sykdommer. Det er kjent at osteoartritt og degenerativ skivesykdom kan føre til ubehag i dette området. I tillegg kan smerter i midtryggen være et symptom på galleblæresykdom og til og med hjerteinfarkt (disse symptomene på hjerteinfarkt forekommer oftere hos kvinner). Hvis du føler plutselige og vedvarende smerter i midtryggen i mer enn noen få minutter av gangen, bør du oppsøke lege umiddelbart.

Dårlig kroppsholdning

Sitter du ved datamaskinen dag ut og dag inn mens du stresser med å få unnagjort arbeidsoppgavene dine i tide? Eller sover du i ubehagelige stillinger mens du snur og vender på deg for å finne den riktige sovestillingen? Dårlig holdning i løpet av dagen eller mens du sover kan gi deg ryggsmerter som kan være vanskelige å bli kvitt, med mindre du endrer vaner og miljø på en eller annen måte.

Hvem er mest utsatt for smerter i midtryggen?

Nesten alle kan oppleve smerter i midtryggen. Denne typen ryggsmerter er mindre vanlige for tilstander som graviditet, som fører til mer press på nedre del av ryggen. Som de fleste ryggsmerter kan smerter i midtryggen bli vanligere etter hvert som du blir eldre.

Hvordan behandles smerter i midtryggen?

1. Gjør noe med smerten

Hvis du opplever smerter i midtryggen som ikke er veldig sterke eller konstante, kan du prøve å behandle det med noe kaldt eller varmt. Varmeputer bidrar til å lindre stivhet og sårhet, mens is kan bidra til å redusere hevelser. Du kan også prøve reseptfrie smertestillende midler (husk å følge instruksjonene på pakningen). Men hvis smerten vedvarer, er det på tide å oppsøke lege.

2. Identifiser den underliggende årsaken

En lege eller kiropraktor kan hjelpe deg med å identifisere hva som forårsaker smerte i midtryggen. Legen kan henvise deg til en spesialist som kan diagnostisere eller i det minste eliminere vanlige årsaker til smerter i midtryggen. Etter endelig svar fra lege eller spesialist, kan dere samarbeide om et behandlingsforløp som kan bidra til å håndtere sykdommen.

3. Fysioterapi

En fysioterapeut kan hjelpe deg gjennom øvelser som vil bidra til å styrke svekkede ryggmuskler med mål om å redusere fremtidige skader eller stress fra overbruk.

4. Fjern hindringer for en god kroppsholdning

Møblene du tilbringer mest tid i bør være så ergonomisk støttende som mulig. Invester i en god kontorstol på jobben og optimaliser konfigurasjonen av skrivebordet og datamaskinen for å finne et oppsett som gjør at du kan opprettholde en god arbeidsstilling. Hvis du synker langt ned i den gamle sofaen bør du vurdere å kjøpe en ny. Og hvis du våkner stiv og støl med smerter i midtryggen, er det på tide å se etter en ny seng.

Selv om du vet at smerter i midtryggen skyldes en tilstand som degenerativ skivesykdom eller osteoartritt, kan en mer støttende seng lindre trykket på ryggraden ved å la musklene få slappe. Dette forbedrer blodsirkulasjonen og hjelper deg med å få nødvendig hvile. DUX-sengen er utformet for å gi kontinuerlig, trykkfri støtte gjennom hele natten. En seng fra DUXIANA kan bidra til å lindre smerter i midtryggen og være et verktøy som støtter behandlingsalternativene legen din anbefaler for enhver underliggende årsak.

Relatert