Hopp til hovedinnhold

Slik gir du kroppen nok væske for en god natts søvn

Dette er et utdrag fra Life, Awakened – en serie med videoer og artikler om søvnens kraft for de som ønsker en aktiv og sunn livsstil.

I tillegg til trening og et godt kosthold, er ekspertene enige om at søvn er like viktig for idrettsutøverens helse og prestasjoner. Men studier viser at i tillegg til faktorer som romtemperatur og lys fra elektroniske enheter, spiller god væskebalanse også en rolle når det gjelder å oppnå en restaurerende søvn. Ifølge National Sleep Foundation kan væskemangel svekke søvnen, slik at du føler deg treg og irritabel på dagtid.

«Selv en liten grad av væskemangel vil gjøre at man sover lettere,» sier Chris Winter, M.D., en søvnspesialist fra Charlottesville i Virginia. Her forteller han oss om en ideell tidslinje for hydrering.

1: DRIKK ET GLASS MED VANN NÅR DU STÅR OPP

Gjennom respirasjon mister vi en betydelig mengde vann når vi sover, forklarer Winter, som foreslår å drikke et glass kaldt vann eller romtemperert vann når du står opp om morgenen. «Kroppen din trenger lengre tid på å varme opp vannet til kroppstemperatur, noe som bidrar til å øke stoffskiftet,» sier han. For ekstra energi kan du prøve å tilsette litt sitron eller en immunstyrkende tinktur som Echinacea.

2: DRIKK KAFFE FØRST TO TIL TRE TIMER ETTER AT DU HAR VÅKNET

Om vinteren anbefales det at du holder deg unna koffein til etter at du har trent om morgenen, eller i det minste noen timer etter at du har våknet. Det fungerer som et vanndrivende middel, og siden du allerede våkner med væskemangel, er det best å starte dagen med å fylle på med vann, sier han. «Sørg for å drikke vann før og under treningsøkten,» legger han til. Da kan du nyte morgenkaffen din, helst med en lettere kaffe som inneholder mer antioksidanter. «Jeg liker å lage det jeg kaller vikingkaffe etter en HIIT-trening,» sier den New York-baserte modellen og oppskriftsutvikleren  Silja Danielsen. «Den er laget med kollagen  og kardemomme, et krydder som hjelper til med fordøyelsen.»  «Søvneksperter  anbefaler ikke koffeinholdig drikke før leggetid, siden sentralstimulerende midler kan påvirke søvnmønsteret negativt i opptil 12 timer.»

3: DRIKK VANN NÅR DU SPISER

Det er viktig å drikke vann med jevne mellomrom, men spesielt til måltider. Forskning viser at det  hjelper til med fordøyelsen og lar kroppen absorbere næringsstoffer. Gjennom dagen fokuserer vi på matvarer som paranøtter fra Brasil og  omega 3-rik fisk, som inneholder næringsstoffer som selen og magnesium og bidrar til å fremme søvn.

4: PRØV EN GOLDEN LATTE OM ETTERMIDDAGEN

Etter lunsj bør du velge en koffeinfri drikk siden stoffet kan bli værende i kroppen i opptil seks timer og gjøre det vanskeligere å slappe av. Prøv heller å hydrere med denne veganske oppskriften. «Jeg liker å drikke dette om ettermiddagen eller tidlig om kvelden fordi det gir meg energi, men som likevel lar meg sovne» sier Danielsen. Det er et godt valg siden den er laget av gurkemeie, et betennelsesdempende krydder som kan bidra til å regenerere muskler. Dessuten kan gurkemeie bidra til å senke kroppstemperaturen og sovner lettere», påpeker Winter.

5: DRIKK ET GLASS VANN RETT FØR LEGGETID

Kramper i beina på grunn av dehydrering kan forstyrre  søvnen din, og det er derfor lurt å drikke væske før du legger deg. Det er en misforståelse at du våkner og må på badet hvis du drikker før du legger deg, legger Winter til. «Med mindre du har en blæresykdom, vil du i de fleste tilfeller våkne opp fra en ekstern stimuli, som f.eks. et rom som er for fuktig.» Og siden du allerede er våken, føler du at du må bruke badet.»

Oppskriften på Golden Milk finner du her

Optimal helse er en likesidet trekant bestående av trening, ernæring og søvn. Furthermore og DUXIANA har inngått et samarbeid for å gi deg en serie artikler som hjelper deg med å prioritere dette triangelet, slik at du kan optimalisere prestasjonene dine. Les alle artiklene på  Furthermore  her  og vær forberedt på en oppvåkning.

Relatert