Hopp til hovedinnhold

Hva drømmene dine egentlig betyr

REM gir deg bedre selvforståelse.

Furthermore og DUXIANA presenterer Life, Awakened – en serie med videoer og artikler som fremmer dyp, regenerativ søvn som grunnlag for en sunn og aktiv livsstil.

«I tillegg til å sove godt, ønsker du å drømme godt», sier Rubin Naiman, Ph.D og universitetslektor i klinisk medisin ved Center for Integrative Medicine på University of Arizona i Tucson. «Folk som ikke drømmer godt er psykisk forstoppet, og det kan bidra til depresjon og angst i hverdagen.»

På mange måter er REM- søvn, som er søvnstadiet der de fleste drømmer oppstår, hjernens viktigste tid til å bearbeide minner og grave seg inn i psyken. Selv om man ikke helt forstår koblingen, er drømmer sterkt knyttet til emosjonell helse.

Med de riktige strategiene kan du dra nytte av hva drømmene har å tilby og bruke dem til å forbedre prestasjonene, løse problemer og mye mer. Slik gjør du det:

De hjelper deg med å bearbeide følelsene dine. 

Se på REM-søvn som gratis terapi. «Opplevelsene vi ikke bearbeider når vi er våkne, bearbeides i REM-søvnstadiet», sier Naiman, og legger til at omtrent to tredjedeler av nattdrømmene inneholder negative følelser som frykt eller angst. Det er sunt: Det betyr at du bearbeider følelser eller hendelser som du kanskje har ignorert i løpet av dagen.

Drømmer representerer en ubevisst måte for bearbeiding av bilder, tanker, lyder eller følelser mens man sover. I tillegg til å ha drømmer, har det å huske dem også vært  forbundet  med bedre mental helse.

Utnytt fordelene:

Kjøp en dagbok og oppbevar den ved siden av sengen for å gjøre det enklere å huske drømmene dine. Når du våkner, prøv å huske den siste drømmen din. Og skriv umiddelbart ned det du husker. I løpet av syv til ti dager vil du begynne å huske drømmene dine oftere.

Du kan også vurdere å snakke med legen din om å ta B6-vitaminer: En ny  studie  fra University of Adelaide i Australia viste at folk hadde en bedre drøm hvis de tok 240 milligram før sengetid.

De gir deg mulighet til å tenke utenfor boksen.

Utnytt fordelene: 

Folk har ofte en lysende idé når de slumrer. «Drømmer kaster all logikk ut av vinduet og lar oss tenke utenfor boksen i stedet for å gå samme vei om og om igjen», sier Deirdre Barrett, Ph.D., universitetslektor i psykologi ved Harvard Medical School i Boston. Hun har snakket med flere idrettsutøvere som oppdaget ulike metoder som forbedrer prestasjonene deres mens de ligger ubevisst i sengene sine, som en tennisspiller som (bokstavelig talt) drømte hvordan man kunne serve bedre. Øv på drømmeinkubasjon, som Barrett beskriver nærmere i boken The Committee of Sleep. Før du legger deg bør du skrive ned problemet, visualisere det og fortelle deg selv at du ønsker å løse problemet mens du sover. Når du våkner, kan du bruke noen minutter på å reflektere over drømmen din. (Ha penn og papir i nærheten i tilfelle du får et eureka-øyeblikk.) Da Barrett  ba  skoleelevene om å løse personlige problemer i søvnen, våknet omtrent halvparten da de drømt om problemet, og de fleste av dem følte at drømmene deres presenterte en løsning.

De advarer om potensielle helseproblemer. 

De scenarioene som utspiller seg under søvn, kan handle om skjulte helseproblemer. «Når vi drømmer, får vi noen sanseinnspill som blir ignorert på dagtid siden vi fokuserer på andre ting», sier Barrett.

Forskere har funnet ut at mange kvinner drømmer om brystkreft før de blir diagnostisert. Studier viser også at idiopatisk REM-søvnadferdsforstyrrelse (RBD), der mennesker opplever levende, intense og voldelige drømmer, er en tidlig prediktor for degenerative sykdommer som Parkinsons og demens.

En annen  artikkel  som ble publisert i  Sleep Medicine , viste at personer med søvnapné ofte har mareritt om kvelning, noe som forsvant hos 91 prosent av pasientene da de begynte å bruke en maskin med kontinuerlig positivt luftveistrykk (CPAP).

Men drømmer kan ikke spå fremtiden. «Det er mer som et tidlig varslingssystem, en måte å se opp for mulige problemer som senere kan verifiseres, eller ikke, i livet,» sier Kelly Bulkeley, Ph.D., Director of the Sleep and Dream Database.

Utnytt fordelene: 

Betydningen av drømmer kan være mer metaforisk enn bokstavelig. «Det kan hende du må grave litt dypere for å finne ut hva kreften i drømmene dine betyr for deg,» sier Naiman. «Når du utvikler en vane med å være oppmerksom på drømmene dine, vil du være i stand til å forstå hva de betyr.» Det er verdt en tur til legen hvis du lider av REM-søvnadferdsforstyrrelse (RBD) eller hvis nattdrømmer har ført til at du oppdager et problem. Hvis drømmene dine handler om et spesielt helseproblem, kan det være på tide å bestille time hos legen din.

Optimal helse er en likesidet trekant bestående av trening, ernæring og søvn. Furthermore og  DUXIANA  har inngått et samarbeid for å gi deg en serie artikler som hjelper deg med å prioritere dette triangelet, slik at du kan optimalisere prestasjonene dine. Les alle artiklene på  Furthermore her  og forbered deg på en oppvåkning.

 

Relatert