Hopp til hovedinnhold

Aktiviteten som kalles søvn

De fleste anser søvn som en periode med velfortjent inaktivitet. Forskning viser imidlertid at søvn er en svært aktiv tilstand. Vi beveger på kroppen vår gjennom natten – noe som er både normalt og nyttig for å opprettholde en god sirkulasjon. Kroppen vår frigjør viktige hormoner mens vi sover. Immunsystemet vårt starter på nytt. Og hjernen bidrar med viktige vedlikeholdsfunksjoner.

De to søvnstadiene

Dette er de to søvnstadiene: REM, som står for Rapid Eye Movement; og NREM, eller non-Rapid Eye Movement.

NREM

Når vi begynner å sovne, går vi inn i NREM-søvn. NREM-søvn består av alle fire søvnstadier. REM-søvn oppstår imidlertid regelmessig gjennom hele syklusen.

REM

Den inntreffer ca. 90 minutter etter at du har sovnet, og gjentas deretter omtrent hvert 90. minutt og varer lenger utover natten.

  • Gir energi til hjerne og kropp
  • Støtter prestasjoner på dagtid
  • Hjernen er aktiv og drømmer oppstår
  • Øynene beveger seg frem og tilbake
  • Kroppen blir ubevegelig når musklene er inaktive

REM a Little Dream for Me

REM har navnet sitt fra de raske øyebevegelsene som oppstår i denne søvnfasen. Den kjennetegnes også av et plutselig og dramatisk tap av muskelstyrke. Skjelettmuskulaturen hos en person paralyseres faktisk på en effektiv måte under REM-søvn. Dette trinnet markeres av et nivå av hjernebølgeaktivitet som ligner på en våken tilstand, og er søvnfasen når drømmer oppstår. REM-søvn ble først dokumentert av forskere i 1953. Siden drømmer var et viktig tema i psykologistudien, ble denne oppdagelsen ansett som banebrytende. Dette utdraget er fra rapporten:

Den livaktige beskrivelsen som kunne fremkalles midt på natten da en deltager ble vekket mens øynene beveget seg raskt frem og tilbake, var mirakuløst. Det [så ut til å åpne seg] ... en ny og spennende verden for deltakerne som kun hadde vage minner fra drømmene sine morgenen etter. I stedet for kanskje et litt flyktig glimt inn i drømmeverdenen hver natt, kunne deltakerne ha så mange som ti eller tolv drømmer hver natt.
(Dement, 1978, s. 37; sitert i Pinel, 1993)

Mens du sov

I de dype stadiene av NREM-søvn (stadiene 3 og 4) reparerer og regenererer kroppen vev, bygger bein og muskler og ser ut til å styrke immunsystemet. Etter hvert som du blir eldre, sover du lettere og får mindre dyp søvn. Aldring er også forbundet med kortere søvnperioder, selv om studier viser at søvnbehovet ikke ser ut til å avta med alderen. Hvis søvnen er kort, har ikke kroppen tid til å fullføre alle fasene som er nødvendig for muskelreparasjon, minnekonsolidering og frigjøring av hormoner som regulerer vekst og appetitt. Da våkner vi mindre forberedt til å konsentrere oss, ta beslutninger eller engasjere oss fullt ut i skole, arbeid og sosiale aktiviteter.

Relatert